Gutui japonez - Chaenomeles Japonica - 50 - 70 cm - tufa ramificata

Gutui japonez - Chaenomeles Japonica  - 50 - 70 cm - tufa ramificata
Gutui japonez - Chaenomeles Japonica  - 50 - 70 cm - tufa ramificata
Portaltoi: Radacini proprii
Disponibilitate: În Stoc
Preţ: 35,00 Lei
Cant:    - SAU -   Adaugă in Wishlist
Compară produs

Chaenomeles japonica este un arbust ornamental, apartine familiei Rosaceae si este originar din estul Asiei –  China, Coreea, Burma, Tibet, dar nu din Japonia, asa cum ar reiesi din denumire. Poate fi intalnit si sub urmatoarele denumiri sinonime: Chaenomeles speciosa, Cydonia japonica, Pyrus japonica, Pyrus maulei. Are ramuri prevazute cu spini, inaltime intre 1 si 3 metri si flori rosii-caramizii cu cinci petale, grupate in inflorescente bogate (raceme), dispuse in varful lastarilor. Infloreste primavara, in martie-aprilie, inainte si in timpul infrunzirii. Face si fructe, galbene si foarte acre (contin mai multa vitamina C decat lamaile), niste gutui in miniatura cu dimensiuni de 2-4 centimetri. Fructele sunt comestibile si, la fel ca si in cazul gutuilor, sunt mai placute la gust dupa ce le prinde inghetul, dar pot fi folosite la prepararea gemurilor, in amestec cu alte fructe, datorita cantitatii mari de pectina pe care o contin.

Gutuiul japonez se dezvolta in orice tip de sol, insa creste mai frumos intr-un sol umed, bine drenat, usor acid, in plin soare sau la semiumbra. In soluri calcaroase are o crestere lenta, motiv pentru care poate fi folosit la amenajarea rocariilor. Se preteaza si pentru crestere ca bonsai. Insa, principala lui utilizare este aceea de a decora gradinile. Poate fi utilizat ca arbust solitar, sau in grupuri cu alti arbusti, Forsythia fiind un partener ideal prin faptul ca infloreste cam in aceeasi perioada. De asemeni, puteti utiliza gutuiul japonez la infiintarea de garduri vii, asta doar in cazul in care va produceti singuri butasii, altfel plantutele fiind destul de scumpe in pepiniere. Dar va dati seama cum ar arata un astfel de gard viu, plin de flori primavara si de fructe aurii toamna?

Este un arbust rezistent la seceta si la ger, in fiecare primavara imi sar in ochi cateva exemplare crescute, salbatic de acum, undeva pe marginea unei cai ferate, in plin camp. Nu stiu cum au ajuns acolo, probabil cand s-a plantat un gard viu in acea zona, cu muuulti ani in urma. Si daca celelalte specii au cam disparut, copaceii astia au rezistat fara nici un fel de intretinere, in arsita sau ger, fara irigare, fertilizare sau tundere. Sigur ca in gradini, un minim de lucrari aplicate vor fi binevenite. Astfel, toamna puteti sa-l sapati usor la radacina si sa-i administrati niste gunoi de grajd. Primavara, puteti sa-i aplicati taieri de formare si mentinere a coroanei in forma dorita, iar vara, pe vreme de seceta, puteti sa-i administrati niste apa in plus.

Pepiniera-Emma © 2020
Coded by PUIU