Origine: obţinut prin selecţie clonală dintr-o populaţie a vechiului soi autohton Crişana la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti – Mărăcineni, omologat în anul 1975.
Fructul Mărime: mare (7,0 g).
Formă: sferică, turtită la bază şi dorsoventral, cu vârful perfect rotunjit
Epidermă: subţire, elastică, lucioasă, roşie purpurie închis.
Peduncul: lung, de grosime variabilă, se desprinde uşor de fruct, lăsând să se vadă sâmburele.
Pulpa: roşie – vişinie, străbătută de numeroase filamente de culoare mai deschisă, destul de consistentă, suculentă, cu sucul roşu deschis, acidulată; conţine, în medie, 12% substanţă uscată. Sâmbure: mare, semiaderent
Epoca de coacere: a doua jumătate a lunii iunie.
Pomul este de vigoare mare, cu coroană globuloasă, cu fructificare preponderentă pe ramuri mijlocii şi lungi.
Soiul este foarte rezistent la ger, destul de rezistent la secetă, relativ sensibil la moniloză, dar destul de rezistent la antracnoză