Origine: obţinut din polenizarea liberă a soiului Crişana la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, omologat în anul 1977.
Fructele sunt mari 7-8 gr.
Formă: sferică, asemănătoare cu a soiului Crişana.
Epidermă: colorată în roşu închis, lucioasă.
Peduncul: de lungime şi gro-sime mijlocie.
Pulpa: roşie – roz, cu o con-sistenţă mijlocie, cu sucul slab colorat; conţine în medie 15% substanţă uscată solubilă. Sâmbure: este de mărime mij-locie reprezentând 9,1% din greutatea fructului.
Pomul este de vigoare redusă, cu coroana globuloasă; ramurile de schelet sunt scurte, bine garnisite cu formaţiuni de rod scurte, mixte şi lungi.
Inflorire mijlocie, durata înfloritului este lungă; soi autofertil şi bun polenizator.
Caractere agronomice: intră pe rod în anul II – III de la plantare şi asigură producţii mari încă de la începutul fructificării.
Utilizare: fructe de calitate bună, destinate consumului în stare proaspătă şi industrializării sub formă de suc, vişinată, gemuri, compot.
Epoca de coacere : a doua jumătate a lunii iunie, fiind puţin mai timpuriu decât soiul Crişana